Structuur in de chaos

Omzien naar elkaar

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, lucht, boom en buiten

Ik schrijf mijn Blog van Februari vanuit Pune, India. Ik ben hier te gast, samen met mijn neef Eric, bij zijn zus Marie Gon en haar man Jasper.
Het straatbeeld van Pune oogt en klinkt chaotisch. Veel verkeer, divers verkeer en nog meer getoeter. Toch zit er in de chaos ook een soort van systeem. Niemand botst tegen elkaar aan, geen mens maakt zich druk en niemand wordt boos wanneer de verkeersregels niet worden nageleefd.

Ik denk na hoe ik, wat ik hier zie, kan vertalen naar thuis. Zondag sta ik weer met twee voeten op Hollandse bodem. In ons leven en dat van onze kinderen is het systeem ook regelmatig onderhevig aan chaos. Ruzie, scheiding, onbegrip, stress, moeten presteren, werken, verhuizen, sporten, vrienden maken, vriendschappen onderhouden. Voor veel van onze kinderen bestaat de week niet alleen uit naar school gaan maar ‘moet er ook nog van alles na schooltijd gebeuren’.

In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig kinderen die mij vertellen dat het zo druk is in hun hoofd en in hun leven. Ik moet maar dit en ik moet maar dat. Samen met het kind en zijn of haar ouders probeer ik te onderzoeken wat helpend zou kunnen zijn om met de verschillende systemen en de chaos binnen de systemen om te gaan.

Net zoals in India moet je soms even lawaai maken om zichtbaar te zijn. Ik leer het kind samen met zijn of haar ouders hoe je aan kunt geven: ‘hé ik heb tijd & aandacht nodig van jou’

Let op: verlies elkaar niet uit het oog, blijf toeteren en omzien naar elkaar. Zo kun je binnen de chaos toch zorgen voor structuur. Doe het vooral liefdevol, dat omzien naar elkaar. Luister naar elkaars signalen.

Succes ? en weet je niet waar je moet beginnen? Ik wil jullie graag helpen. Dansen met je hart staat voor je klaar!

Tot gauw, liefs vanuit India

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *